Organizare administrativă

25/07/2019 |

Biserica Ortodoxă de Rit Vechi este organizată ca Mitropolie, cu titulatura "Mitropolia Ortodoxă de Rit Vechi", iar sub aspectul orânduirii canonice şi administrative se compune din eparhii, parohii şi mănăstiri. 

MITROPOLIA ORTODOXĂ DE RIT VECHI
Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi este Înalpreasfințitul Mitropolit LEONTI (Izot Lavrente), ales la data de 24 octombrie 1996 și întronizat ca cel de al XII-a Mitropolit de Fântăna Albă la data de 27 octombrie 1996.
Sf.Sobor desfăşurat în data de 23.10.2014 a modificat titulatura Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi în baza legislaţiei bisericeşti conform sfintelor canoane, unde este stipulat ca primul între ierarhi să porte şi titulatura oraşului - capitală a ţării. Prin urmare, în noua titulatură a Mitropolitului a fost adăugat numele capitalei ţării noastre. Titulatura sa este:  “ Înalpreasfinția Sa, Înalpreasfințitul LEONTI, Arhiepiscop al Fântânii Albe şi al Bucureştilor şi Mitropolit al tuturor creştinilor ortodocşi de rit vechi de pretutindeni”

Episcopul-Vicar Mitropolitan: Preasfintitul Episcop-Vicar Mitropolitan GHENADI (Timofei Grigore)

Adresa:  810140,Brăila,Str.Zidari, nr.5
Email: mitropolia_rit_vechi@yahoo.com
Site: borv.ro

Eparhiile Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi sunt următoarele:
I EPARHIA DE FÂNTĂNA ALBĂ, cu reşedinţa în municipiul Brăila, care cuprinde parohiile ortodoxe de rit vechi din judeţele Brăila și Galaţi, municipiul Bucureşti, localitatea Borduşani (judeţul Ialomiţa), localitatea Fântâna Albă (Ucraina);
Episcop eparhial: Înaltpreasfințitul Mitropolit LEONTI
Data hirononiri : 24.03.1996
Episcop-Vicar: Preasfintitul Episcop GHENADI
Data hirononiri : 02.11.2014
Adresa:
810140, Str. Zidari nr. 5,
Municipiul Brăila , jud.Brăila,
Email: eparhia_fantana_alba@yahoo.com
Site: borv.ro